Den svenska musikindustrin

En musikexport av rang
Sverige är en stor export gällande musik inom olika genrer. Med band som Sabaton, Europe och In Flames, och artister som Zara Larsson, Robyn och Carola har Sverige ett brett omfång gällande den musikaliska scenen både inom och utanför den svenska marknaden. Utöver dessa band och artister hittar vi även Max Martin som är en av världen mest framgångsrika låtskrivare med låtar skriva till bland annat Britney Spears, Katy Perry och Justin Bieber. Går man tillbaka i tiden till 70-talet så talades det endast om en grupp som då var tongivande för inte bara svensk musik utan för musik globalt; ABBA. Tillsammans med band som Queen och artister som Whitney Houston står ABBA som ett av de mest framgångsrika banden med uppskattningsvis runt 200 miljoner sålda album. 1982 kom ABBA till slutet som grupp och bandmedlemmarna gick vidare var för sig.

Festivaler i Sverige
I Sverige kan man hitta en mängd olika festivaler för musik där band och artister från hela världen uppträder. Festivalernas dragningskraft ligger mycket i att få se sina favoritartister uppträda och att få träffa andra personer som delar samma intressen. Det finns rockfestivaler, jazzfestivaler och festivaler där EDM och house är främsta fokus med flera. Några noterbara festivaler är Sabaton Open Air (tidigare Rockstad Falun) där både lokala och internationella band spelar med Sabaton som avslutande akt, Summerburst som spelas i både Göteborg och Stockholm och som fokuserar på elektronisk musik, och Way Out West baserat i Göteborg med diverse internationella och populära akter.

Sweden Rock är en av Sveriges största musikfestivaler där stora akter som Iron Maiden, Judas Priest och Ozzy Osbourne spelar. Med sina fyra dagar till förfogande finns det utrymme för en stor mängd artister och band att spela. Rockfestivalen började sin tid i Olofström 1992 för att sedan flyttas till Karlshamn. Slutligen hamnade festivalen i Sölvesborg där den sedan 1998 ägt rum.

Årets upplaga av Sweden Rock erbjuder bland annat över 50 av de största rock- och metalbanden i världen och en fyra dagar lång festivalen.

Nyheter inom musik
Mycket händer inom musikvärlden med flertalet konserter och recensioner samt andra händelser som påverkar både den svenska musikscenen och omvärlden. För att läsa om de senaste händelserna inom branschen kan ni klicka här och skrolla igenom flödet av aktuella nyheter.