Att överleva på sin musik

Drömmer du också om att slå igenom stort och verkligen kunna leva på din musik? Eller vill du hjälpa ditt band att ta ert artisteri till nästa nivå? Då är den här texten för dig.

Att lyckas slå igenom

Det är inte alltid så enkelt att leva som musiker och du kommer dagligen ställas inför frågeställningar som: hur prioriterar jag min musik och att tjäna pengar? Eller hur når vårt band målen vi vill nå? Det finns förstås en rad olika svar på de här frågorna och många lösningar.

Bland det viktigaste att komma ihåg är att även som okänd artist eller okänt band behöver ni bete er på ett professionellt sätt. Det innebär både att ni från början ska överväga att inte spela gratis i större utsträckning utan att faktiskt ta betalt för er arbetstid. Dessutom kan det vara bra att fixa ett kontor för möten och inte träffas på caféer. Om ni behöver ett kontor för möten med skivbolag eller potentiella spelningar så hittar ni alla lösningar ni kan tänkas behöva på helio.se, oavsett om det är en större konferens eller om ni bara behöver låna ett mindre kontor några tillfällen.

En person som verkligen lyckats slå igenom och leva på sin musik är Danny Saucedo och hans väg kan definitivt inspirera andra musiker att prova lyckan på samma sätt. Men, naturligtvis finns det en rad alternativ som du kan prova om du vill slå igenom på andra villkor.

Ett annat alternativ för att försöka finansiera sitt skapande är att söka stipendier av olika slag. På det sättet kan du, om du får ett stipendium, finansiera ditt skapande en tid. I de allra flesta fall förväntas du ägna dig åt att utveckla din musik och oftast ställs det inte några omfattande krav på att du måste lyckas nå en viss publik utan du kan ofta skapa helt fritt.

Flera musiker vittnar om att musikbranschen inte är lätt att hantera och många musiker väljer att med jämna mellanrum ta en paus. Under pauserna lever de flesta på sparat kapital, men vissa väljer också att exempelvis prova på att arbeta med något annat.

Om du inte är musiker, men älskar musik finns det förstås andra delar av branschen att engagera sig i. Exempelvis kan du prova lyckan genom att arbeta på en streamingtjänst eller ett skivbolag.

Det gäller att komma ihåg att de flesta inte slår igenom över en natt utan att det krävs både tid och arbete för att lyckas nå sina mål. Du kan alltid öva upp din musikalitet och/eller din kreativitet på olika sätt. Det är svårare att öva upp envishet och tålamod, även om det förstås också är fullt möjligt. Du kan börja ta kontakt med något skivbolag redan idag för att bredda ditt nätverk.