Hur levde Mozart?

Mozart var en av sin tids mest uppskattade kompositörer, så nära en rockstjärna det gick att komma i 1700-talets Salzburg och Wien. Idag kan vi följa kändisar och musiker via Instagram, Facebook och andra sociala medier och den vägen få åtminstone en glimt in i hur de lever sina liv. Men hur såg vardagslivet ur för en dåtida storstjärna som Mozart?

På tal om rockstjärnor. Hos Johnells kan du hitta jackor från kvalitetsmärken som Ralph Lauren, Parajumpers, Canada Goose, Sail Racing, Mackage och många andra. Besök dem och välj bland mängder av jackor för en cool kvinna. Johnells levererar snabbt, har ett prisvärt sortiment och lämnar såklart alltid bytesrätt om det skulle vara så att du av någon anledning blir missnöjd.

En dag i Mozarts liv

På det stora hela levde Mozart ett liv som motsvarar en viss arketyp: geniet som inte kunde hålla i sina pengar. Han tjänade gott om pengar på att skriva beställningsjobb, skola musikelever och hålla konserter. Han hade dock svårt att hålla i sina pengar. Mozart plågades också av sjukdomar och återkommande depressioner.

Trots hans problematiska relation till pengar och ofta deprimerade tillstånd levde han ett liv av relativt stabila rutiner. Det finns ett brev som Mozart skrev till sin syster år 1782 som beskriver hur hans dagsrutin såg ut. Han beskriver hur han gick upp runt 06.00 och inledde dagen med att få sitt hår ordnat. Runt 07.00 var han klar med toalettbestyren och inledde sedan arbetsdagen med att skriva till runt 09.00.

Mellan 09.00 och 13.00 gick Mozarts dag vidare med att han gav musiklektioner. Därefter var det dags för lunch. Lunchen intogs antingen i hemmet, emellanåt på restaurang. Runt 17-18 på kvällen började Mozart jobba igen. Om han inte hade någon konsert att genomföra fortsatte han att jobba på något verk. I sådana fall brukade arbetet fortskrida till någon gång runt 21. Efter 21 var arbetsdagen över. Han gick då hem och umgicks med sin fru Konstanz.

En disciplinerad kompositör med slarviga drag

Det fanns förstås undantag i de här rutinerna, och de förändrades förstås en del under Mozarts korta liv (han dog endast 35 år gammal). Men man kan ändå se att han, trots depressioner och enligt vittnesmål till viss del slarviga personlighet, var en disciplinerad person. Det bör såklart inte komma som någon överraskning med tanke på hur produktiv han var. Med tanke på slarvet med sin privatekonomi är det inte heller överraskande att Mozart dog utfattig och skuldsatt. Hans fru Konstanz fick spendera stora delar av sitt återstående liv med att skrapa ihop pengar för att överleva och samtidigt ha råd att betala skulderna. Vart Mozart själv är begraven vet vi inte. Hans kropp grävdes upp några år efter hans död och begravdes i en grav för fattiga.