Tjäna pengar på din musik

Det är många som drömmer om att bli musiker och leva på musik på heltid, men det är få som uppnår drömmen. Även om du inte kan bli professionell musiker och spela live, kan du ändå skapa musik och sälja den eller bli Youtube-musiker.

Skapa musik

Ett sätt att få inkomst på musik är genom att skapa egen musik och sedan sälja den, eller snarare sälja de immateriella rättigheterna till musiken. Många företag behöver musik till reklamsnuttar, andra behöver längre stycken att använda i Youtubefilmer. Ett företag eller en seriös youtuber måste tänka på vem som äger musiken – annars kan de bli avstängda. Om du tycker om att skapa egen musik är det ett bra sätt att göra något av din musik; det finns personer som rent av kan leva heltid på att skapa musik till företag. Om du däremot redan har ett företag och skulle behöva ett produktionsbolag som kan skapa bra reklamfilmer för dig, bör kolla upp crispfilm.se. De vet hur ditt företag ska nå ut på bästa sätt genom film. Om du skapar egen musik till försäljning finns det flera hemsidor där du kan ladda upp och sälja din musik; då når du också hela världen.

Youtubemusiker

Idag finns det flera musiker som startat sin karriär på Youtube, och än fler musiker som får hela eller delar av sin inkomst via Youtube. Du får inkomst på Youtube på flera sätt: reklam, affiliate eller genom att sälja coaching. För att få inkomst via reklam krävs det att du har både många visningar och subscribers, men det är samtidigt ett enkelt sätt att få passiv inkomst om du har en musikfilm som ger många tittare. När du väl lagt upp filmen behöver du inte tänka på den mer. Det andra sättet är genom att du är en affiliate, vilket också innebär att du gör reklam för att företag, men ofta för speciella produkter. Om du använder ett särskilt piano kan du göra reklam för det pianot och får då provision varje gång som en person går från din youtubefilm till företaget. Det kräver mer än det första alternativet, men det kan också ge mer inkomst.

Det tredje alternativet är det bästa om du verkligen vill kunna leva på musik på heltid. Det innebär att du skapar filmer där du framför stycken – så att tittarna vet att du är en skicklig musiker -, och sedan några tutorials, filmer där du visar hur man kan lära sig en sång så att de ser vilken slags pedagogik du använder. Du erbjuder sedan ett medlemskap på din hemsida, där du på olika sätt är musiklärare för dina elever. Allt på nätet. Ett instrument som piano eller gitarr ger självklart fler elever än kontrabas å ena sidan, å andra sidan är konkurrensen mycket större än om du spelar ett mer ovanligt musikinstrument. Det finns tre sätt som du kan erbjuda lektioner: filmer, enskild lektion med en elev över nätet samt livesändningar där alla som är medlemmar får delta, ställa frågor och kommentera.