Musik i film

Musik – en viktig komponent i film
Musik har alltid varit en viktig komponent för filmskaparna. Redan under slutet av 1800-talet, då film var i sitt startskede, så ackompanjerades de filmade bilderna med musik. Under den perioden hade inte utvecklingen hunnit nått till den punkt vi är idag och ljud kunde inte spelas upp i samband med att filmen visades. Därför fylldes tystnade ut med musiker på plats som med ett piano framförde musik till filmerna. Detta pågick under stumfilms perioden där namn som Charlie Chaplin hade sin storhetstid. Film utvecklades dock så småningom för att till slut tillåta att ljud och bild spelades upp simultant. Detta betydde även att musiken fick utvecklas att följa de förändringar som skedde.

Mickey Mousing
Den roll musiken haft inom filmindustrin har inte förminskats, men den har däremot förändrats. Från att främst anspela på mickey-mousing, en term taget direkt från musik som imiterade bilden hos bland annat Musse Pigg-filmer, till att spegla stämning och känsla hos karaktärer eller händelser kan man se hur musikens roll har förändrats men inte nödvändigtvis förminskats. Det som också gör Mickey Mousing intressant är att det använts till vanliga spelfilmer också, så kallade live action, som Casablanca (1942).

Klassisk musik mot filmmusik
Filmmusik ansågs under en längre tid vara lägre stående än klassiskt komponerad musik. Kompositörer inom filmmusik hade inte samma status som de klassiska kompositörerna. Detta har dock skiftat i och med att filmmusik blivit större och större. Idag anses kompositörer som John Williams (Stjärnornas Krig, Hajen och Harry Potter) och Hans Zimmer (Inception, Pirates of the Caribbean och Lejonkungen) som några av vår tids största kompositörer.

Musikalfilmer
Tack vare övergången från stumfilm till ljudfilm så uppkom genren musikalfilm där berättelsen kretsade kring musiknummer framförda av skådespelarna. Till viss del blev den klassiska dramaturgin lidande av denna stil, men det var desto lättare att framföra karaktärernas känslor med mera. Några av de största framgångarna inom musikalfilm är Sound of Music (1959), Mary Poppins (1964) och Singin’ in the Rain (1952). På senare tid har en del nya musikalfilmer framträtt och blivit uppmärksammade. Nyligen (2018) har The Greatest Showman haft stora framgångar på bioduken. På Oscarsgalan 2017 var den stora vinnaren La La Land (med Ryan Gosling och Emma Stone i huvudrollerna) då den vann sex Oscars för bland annat bästa filmmusik, foto och regi.

Musikvideo
Traditionellt sett tillhör musikvideon inte den klassiska strukturen för film med ett tydligt narrativ och en dramaturgisk kurva. Dock så blev det lite av ett skifte då Michael Jacksons musikvideo till Thriller släpptes 1982. Den musikvideon hade ett tydligt narrativ som hade låten Thriller inbakad ungefär som i en musikalfilm. Efter detta så blev det så att många artister och band fokuserade på att koppla en filmisk struktur till sina musikvideor. David Fincher, en idag mycket respekterad filmskapare, började sin karriär med att regissera musikvideor och gick sedan vidare till att skapa framgångsrika filmer som Seven (1995) och Fight Club (1999).