Musik från dator- och tv-spel har blivit på modet igen de senaste åren, både vad gäller retromusik från 80-talet och nyare spelmusik. Det har bland annat börjat anordnas konserter där klassisk spelmusik från titlar som Skyrim och Final Fantasy framförs av Kungliga Filharmonikerna på Konserthuset Stockholm. Det har gjort att helt nya grupper har börjat besöka dessa arenor.
NES och 8-bitars eran
Vad gäller retromusiken så har den sitt ursprung i 80-talets 8-bitars datorer och spelkonsoler som Commodore 64 och Nintendo Entertainment System (NES). Tack vare de enkla ljudchippen i dessa maskiner lät musiken väldigt syntetisk och blippande. Man brukar kalla den här typen av musik för chippmusik, både vad gäller originallåtarna och nyproducerad musik som har hämtat inspiration från det gamla 8-bitars soundet.
För de som var unga på 80-talet väcker det många nostalgiska minnen till liv när de får höra musiken från sina gamla favoritspel som de har spenderat timmar med under sin uppväxt. Det är därför inte så konstigt att det har lanserats retro-osande miniversioner av flera spelkonsoler de senaste åren. NES Classic Mini blev till exempel så populär att Nintendo inte klarade av att leverera den. Det är en skalenlig miniversion av den klassiska NES-konsolen med 30 inbyggda spel och HDMI-kabel så den kan kopplas in i en modern tv-apparat.
Det hela fungerar genom emulering och det finns även mobilappar som klarar av att spela de gamla NES-spelen. Att spela med pekskärm bli dock inte samma sak, men det kan lösas genom att köpa en så kallad USB OTG-adapter, som säljs billigt hos https://www.teknikdelar.se/ och liknande sajter för mobiltillbehör. Då kan man kan koppla in en fysisk handkontroll med vanlig USB-sladd till mobilen
Vill man bara kunna lyssna på själva musiken från sina gamla favoritspel så finns det dedikerade musikspelare för detta. Varje låt tar upp väldigt lite plats så man kan med lätthet rymma tusentals låtar i sin mobil.
Commodore 64 och SID
Hade man inte en NES-konsol som barn på 80-talet så växte man kanske istället upp med en Commodore 64 (C64). Den hade lite sämre grafik än NES men å andra sidan var ljudchippet bättre, då det var ovanligt avancerat för en hemdator i denna prisklass. Ljudchippet kallas SID (Sound Interface Device) och möjliggjorde tre ljudkanaler samt en fjärde virtuell kanal som kunde utnyttjas genom ett litet hack för att spela upp samplade ljud som röster och riktiga instrument. Det här utnyttjades bland annat i spel som Ghostbusters, BMX Kids, Turbo Outrun och Mission Impossible på C64:an.
SID-chippet hade dessutom tre olika sorters filter (bland annat lågpassfilter) som kunde appliceras på varje ljudkanal. Detta gav, i kombination med flera andra effekter som till exempel ringmodulering, C64:an ett unikt sound som lätt kan särskiljas från NES och andra spelkonsoler från denna era. Musiken lever kvar än idag och det finns stora musikarkiv som High Voltage SID Collection (HVSC), med tusentals gamla och nya C64-låtar, där nostalgikern kan gå loss.