Musik när livet har stannat

Vad innebär det att planera en begravning? Vad är tillåtet att ha med i begravningsakten? Vad bör man tänka på för att göra det med respekt mot den som ska begravas?

Musik är en stor del av en människas liv, det börjar redan i mammans mage då barnet kan höra musik som spelas. Sen följer den genom livet vid olika högtider och festligheter. Nu för tiden spelas även individanpassad musik när någon begravs.

Musiksmak

Alla människor har någons sorts förhållande till musik, en del gillar klassiskt och en del tycker bara om countrymusik. Det som är bra med musik är att det med stor säkerhet finns något för alla att tycka om och lyssna på.

Att respektera någons musiksmak när det planeras en begravning är att ha respekt för vem den personen var när den levde. Genom att ta hänsyn till den musiksmak den som ska begravas hade blir begravningsakten mer personlig och det ger möjlighet att minnas personen på flera plan.

Planera musiken

När det ska planeras en kyrklig begravning finns det vissa saker som inte går att planera bort. Det som är bra är att det nu för tiden är möjligt att spela egen musik under begravningsakten. Ett bra sätt att få till en bra planering är att kontakta en begravningsbyrå, till exempel Lavendla för att se till att allt blir rätt från början.

Många gånger är det bra att prata med flera person som kände den som ska begravas för att se om det finns någon favoritlåt eller ett favoritband. Det kan vara så att personen har fler favoriter än det som du visste om. Om du involverar flera av personens vänner och familj kommer det att bli en begravning som inkluderar de som betydde något för personen.

Att respektera den som ska begravas

Det är inte självklart att den musik som du tycker är självklar att ha med under begravningsakten är den musik som respekterar den som ska begravas. Det är lätt att se till vad som är lämpligt eller vad som är passande. Tänk då på att det kanske inte är passade för den personen. Det som måste göras är att inte ta med musik som kan vara stötande för någon eller nedvärderande av någon annan.

Ljusa minnen efter begravningen

Fördelen med att du tillsammans med andra planerar en begravning som utgår från den musiksmak som den begravde hade gör att det skapas fina minnen utifrån den musik som spelades under begravningsakten. Det kan också vara så att du blir ledsen när du hör musiken framöver men ändå är det ett sätt att minnas den som betytt mycket för dig. Att minnas en person genom musik skapar ljusa minnen och ger möjlighet att minnas med både glädje och sorg.