Spännande fakta om gitarren

Gitarren är ett instrument som har strängar och en låda som ger resonans. Gitarrbotten är antingen helt platt eller så kan den också ha en botten som är något rundad. Dessutom har instrumentet en hals som är lång med en greppbräda. Det finns olika typer av gitarrer och några exempel på sådana är den klassiska gitarren och elgitarren. Det visste du säkert redan, men för att göra det lite mer spännande kommer här lite fakta om gitarren som du kanske inte har full koll på!

Fakta om gitarren

Den gitarren som det spelas på nuförtiden kommer från Spanien och användes redan på 1200-talet. Då, i början av 1200-talet, fanns det två olika typer av detta stränginstrument – Guitarra Moresca, en morisk gitarr, och Guitarra Latina, en latinsk gitarr. Den moriska gitarren hade en bred greppbräda, en rygg som är rundad och flera hål för ljud. Gutarra Latina var utrustad med en hals som vara smalare och bara ett ljudhål.

Under 1500-talet skrevs den första musiken för gitarren, och den är bevarad än idag. Under tiden från 1400-talet och fram till 1700-talet var barockgitarren och renässansgitarren med sina fem strängar väldigt populära i Frankrike och Italien.

Elgitarren

Elgitarren såg dagens ljus år 1930 och var helt och hållet tillverkad av metall. Massproduktionen av elgitarrer började göras under år 1950, men då tillverkades gitarren av trä. Numera tillverkas instrumentet av trä eller plast. Något som är lite ironiskt är att elgitarrens skapare inte kunde spela gitarr. Den elgitarr som är störst i världen väger drygt ett ton, och är strax över 13 meter lång. Den tillverkades år 2001.

Strängar

Till en början hade gitarren strängar som var tillverkade av tarmar från djur. Men tack vare framfarten i tekniken började strängarna tillverkas av nylon eller metall. Antalet strängar kan variera på instrumentet, men det vanligaste är att det har fyra, sex eller tolv gitarrsträngar. Det finns visserligen gitarrer som har sju och åtta, samt nio och tio strängar. Företaget The Fender Factory tillverkar gitarrer och de framställer drygt 90 000 strängar varje dag. Skulle dessa gitarrsträngar läggas på en lång rad skulle de räcka ett helt varv runt vår måne!

Näst populärast

Gitarren är ett populärt instrument och är, näst efter pianot, det folkkäraste musikinstrumentet i världen, vilket inte är helt oväntat!

Nyfiken?

Är du nyfiken på mer fakta om gitarren eller andra instrument är det bara att söka på nätet. Du söker precis som om du letade efter häftiga peruker för att ha när du headbangar eller annat kul. Det finns massor av spännande och intressant information om olika typer av musikinstrument, som har använts genom århundraden i Sverige och övriga världen. Det är alltid roligt att lära sig något nytt, eller hur?