Blåsinstrumenten och dess uppdelningar

Med uppdelningen bleckblås och träblås så består gruppen blåsinstrument av alla instrument där ljud frambringas genom att musikern blåser genom antingen ett trärör eller andra typer av rörformade material för att luften sedan kan resonera och skapas genom luftpelare som vibrerar. Inom denna grupp återfinns blockflöjt, tvärflöjt, trumpet, bastuba och säckpipa med flera.

Bleckblås
Bleckblåsinstrumenten är ofta (men inte alltid) tillverkade i mässing med rör som mynnar ut i en tratt. Bland annat klockstycket, munstycket och hur rören är borrade är vad som skiljer bleckblås från träblås. Några av instrumenten som platsar i denna kategori är trombon, valthorn och vuvuzela.

Träblås
Dessa instrument är ofta tillverkade av olika träslag men kan även tillverkas i metall och andra typer av material. Träblås delas upp i rörbladsinstrument och flöjtinstrument och de är indelade på detta sätt på grund av hur ljudet skapas i instrumentet.

Andra blåsinstrument
Övriga blåsinstrument som också är blåsinstrument men inte riktigt platsar inom bleckblås och träblås innefattar bland annat dragspel, didgeridoo och säckpipa. Det finns många instrument som platsar i indelningen bleckblås och träblås. Dyk gärna djupare inom ämnet och se vilka blåsinstrument som tillhör vilken grupp.