Musiktidningar – fysiska och nätbaserade

Fysiska musiktidningar
Första numret av musiktidningen Okej trycktes 1980 och var en ungdomstidning med fokus på bland annat populärmusik. Under 90-talet innehöll tidningen mycket uppslag om amerikanska tv-serier och 30 år efter sin start så lades tidningen ner år 2010.

Close-Up Magazine och Sweden Rock Magazine är exempel på två musiktidningar som fortfarande är aktiva med försäljning. Båda har ett fokus på rock och liknande genrer. Båda dessa tidningar finns tillgängliga för prenumeration och har även hemsidor knutna till sig (även om dessa hemsidor endast visar upp sparsam information).

Digitala musiktidningar
På senare år har något av ett skifte skett för tidningar överlag och där hör musiktidningar till. Konsumtionen av nyheter och nöje har ökat på nätet vilket lett till att vissa fysiska tidningar fått förminskad försäljning. Det finns många sidor på nätet, både svenska och engelska, som behandlar musik; dessa är exempel på några.

  • Gaffa, som ni hittar via denna länk behandlar nyheter inom musikbranschen, recenserar nya album och presenterar kommande konserter.
  • Kerrang! är en engelskspråkig sida med ungefär samma innehåll som Gaffa, med nyheter och diverse recensioner på bland annat album, förutom att de saknar information om konserter och istället har ett fokus i att presentera musikvideor.