Digitala instrument

Att kunna spela ett instrument är oerhört roligt och givande. Det är många som har gått på musikskola som barn, men sedan lagt det på hyllan. Men kvar finns drömmen om att kunna plocka upp en gitarr och spela några låtar eller att kunna sätta sig vid ett piano och kunna bjuda vännerna på lite jazzimprovisation. För andra är drömmen om att kunna låta barnen lära sig ett instrument, men man tror att det är för dyrt eller att det är omöjligt när man bor i lägenhet. Det ska medges att ett akustiskt instrument, särskilt ett dyrare, är ett gediget hantverk och det ger en särskild känsla att spela på. Men de digitala instrumenten kan vara lika bra som sina akustiska likar i samma prisklass.

 

Det fina priset

I och med den digitala utvecklingen har också de digitala instrumentet utvecklats, förfinats och blivit billigare. Det piano som för tio år sedan skulle ha kostat tjugotusen kronor, kan idag kosta mindre än hälften, men ändå ha samma goda ljud, tangentanslag och polyfoni. Det är som med datorer och mycket annat: tekniken går fram fort, samtidigt som tillverkningen blir billigare. Idag kan man köpa ett digitalt piano för runt tvåtusen kronor och ha mycket glädje av det – trots det oerhört billiga priset. Men måste man inte bo i en stor stad för att få tag på ett digitalt instrument? Som med allt annat kan man idag även beställa ett instrument på nätet. Ett tips är att leta efter en bra rabattkod från en pålitlig webbshop, t.ex. en CDON rabattkod, kika runt och sedan beställa. Idag kan man alltså bo var som helst i landet och ändå på ett lätt sätt få hem ett nytt och bra instrument. Utvecklingen går framåt!

 

Finessen med digitala instrument

Finessen med de digitala instrumenten är både vikt, volymkontroll och inspelningsmöjligheter. Om man bor i en lägenhet, ger bara tanken på att bära upp ett stort akustiskt piano till tredje våningen ryggvärk. Digitala pianon väger mycket mindre och om man köper ett stagepiano kan man bära det med sig till spelningar. En digital cello är mycket mindre och mer lätthanterlig på en buss än en akustisk cello. Det digitala instrumentet är alltså lättare att använda tillsammans med vänner på andra platser än bara i hemmet. En annan mycket viktig funktion, särskilt i en lägenhet eller i en familj, är volymkontroll. Om man har ett akustiskt piano måste man alltid tänka på om det stör andra när man spelar. På det digitala pianot finns en volymkontroll: klockan kan vara elva på kvällen, barnen sover och grannen ovanför bör inte störas, men ändå kan man spela på sitt digitala instrument. Det är bara att anpassa volymen efter omgivningen. Detta medför också att man kan minimera risken för tinnitus, genom att träna med låg volym och njuta av hög volym vid speciellt tillfällen. Det går också att spela in på ett digitalt instrument och oftast att koppla ihop det med en dator.