Yrken inom musiken

Inom musikbranschen finns en myriad av olika yrken. Det finns bland annat kyrkomusiker, eller kantor som det också kallas, försäljare i musikaffärer (såsom 4Sound) och sångpedagoger. Nedan följer en redogörelse för några av alla de yrken som finns inom denna breda grupp.

Lärare inom musik
En musiklärare kan ha lite olika uppgifter beroende på vad han eller hon lär ut. Det finns instrumentbaserade lärare som exempelvis lär ut gitarr, piano eller flöjt, och det finns de som är ämneslärare i musik som lär ut ämnet på ett bredare plan med bland annat teorikunskap, sång och grunder inom vissa instrument.

Vilken nivå som ska läras ut spelar också roll eftersom olika kunskaper redan finns tillgängliga i vissa fall. Till exempel vid universitetsutbildningar inom musik förväntas vissa förkunskaper medan grundskolans musikskola förväntar sig behöva lära ut de absoluta grunderna.

Kompositör
Det finns kompositörer av olika typer och grader. I Sverige är det vanligare med beteckningen tonsättare som är synonymt med kompositör. Det finns bland annat de som skapar musik till film och/eller tv-spel, och de som agerar som låtskrivare och skriver populärmusik.

En av vår tids mest berömda kompositörer inom film är John Williams med sina berömda toner till Stjärnornas Krig (1977), Schindler’s List (1993) och Jurassic Park (1993) för att nämna några. Tillsammans med Steven Speilberg har John Williams förändrat kulturvärlden med dessa filmer.

Två av de största låtskrivarna kommer faktiskt från Sverige; Shellback och Max Martin. Tillsammans har de skrivit låtar som So What av Pink, Whataya Want from Me av Adam Lambert och 3 av Britney Spears. Max Martin har även flera förstaplacerade singlar på Billboard Hot 100 i USA.

Journalist och kritiker
Att jobba som journalist kräver oftast, om inte alltid, en utbildning inom journalistik och ett intresse för det som ska behandlas. Oftast är musikjournalist och musikkritiker sedda som en och samma roll, i den bemärkelse att personen i fråga ofta är båda. För att vara musikkritiker behöver man ha journalistiken med sig och kunna behandla ämnet korrekt.

Lennart Persson var en musikjournalist och musikkritiker som skrev för bland annat Sydsvenska Dagbladet, Expressen och Pop. 1993 fick han hederspriset för sitt pedagogiska arbete inom musiken eftersom han under en 30 år lång period hade ansvarat för urvalet av musik som levererades till framförallt kunskaps- och forskningsverksamheter.