Popmusik – en “populär” genre

Popmusikens historia
Popmusik är en ganska bred musikgenre som inte alltid är så lätt att ringa in. Ofta tituleras den mest populära musiken för en period som dess popmusik. Exempelvis så var Rock and roll, på 50-talet och in på 60-talet, detsamma som popmusik, speciellt med the Beatles från England. På 70-talet fick popmusiken ett distinkt discosound med band som svenska ABBA och Australienska Bee Gees. Under 80-talet dominerade artister som Madonna, Michael Jackson och även svenska Roxette inom popmusiken. Vidare in på 90-talet kom en era där pojkband och tjejgrupper hade sin storhetstid, samt internationella artister som Britney Spears. Många av dess pojkband och tjejgrupper lade även grunden för solokarriärer för enstaka bandmedlemmar; exempelvis Robbie Williams och Justin Timberlake. Dagens populärmusik är en varierad sort där bland annat Ed Sheeran för närvarande är en av de större akterna. Titta in på billboard om ni vill utforska dagens största, och mest populära, artister.

Michael Jackson – Kungen av pop
Michael Jackson inledde sin karriär redan som femåring i gruppen Jackson 5 1963. Han blev då bandets förste sångare och det dröjde sedan bara nio år, år 1972, innan han slog igenom som soloartist med skivan Got to Be There. Framgångarna fortsatte för Michael Jackson som sedan dominerade musikbranschen med skivor som Bad, Thriller och Off the Wall.

Michael Jackson, även känd som kungen av pop, innehar flera rekord inom musikbranschen; bland annat för skivan Thriller som är världens mest sålda med över 100 miljoner exemplar. Även musikvideon till Thriller är en av de mest framgångsrika genom tiderna och var den dyraste producerade musikvideo då den släpptes 1982. Michael Jackson blev invald två gånger i Rock ‘n’ Roll Hall of Fame; en gång med The Jackson 5 och en gång som soloartist.