Robyn Carlssons musik och nya skiva

Det har blivit dags för en ny artikel om musik. Vi ska titta närmare på en av de största svenska artisterna både internationellt sett och i Sverige, nämligen Robyn. Robyn har haft en över 20 år lång karriär nu och slog igenom redan i tonåren i mitten av 1990-talet med hitlåtar som Show Me Love och Do you know what it takes. Med sin kortklippta och väldigt typiska pagefrisyr som 1990-talet nog ringer och vill få tillbaka vilken sekund som helst. Det var en tid när FILA-tröjor, en och annan mössa med tryck och jeans kunde märkas av i de olika korridorerna i skolor och på stan.

Sedan dess har tiden gått och Robyn har hunnit byta frisyr ett antal gånger och släppt många album och låtar som Indestructable och Call Your Girlfriend för att nämna några. Men på senare år så har det varit lite tyst om henne. Tills nu, för nu är hon tillbaka med en ny skiva. Det nya albumet heter Honey. Honey betyder både honung och “älskling” på engelska.

Den nya skivan släpps genom skivbolaget Konnichiwa Records, Robyns eget skivbolag.

Det började tidigt för Robyn som artist, redan i mellanstadie-ålder så skrev hon sin första låt och kort därefter så fick hon chansen att sjunga signaturmelodin till tv-programmet Lilla Sportspegeln, vilket är en rolig detalj som man kan nämna som kuriosa. Men det var i högstadiet som hon fick chansen att ta ett steg in i musikbranschen, när artisten Meja höll i en workshop på Robyns skola. Meja var på den tiden medlem i bandet Legacy of sound och hade givetvis i och med det vissa kontakter i skivbranschen. Några år senare, år 1995 när Robyn Carlsson (som är född i Stockholm år 1979) släppte en första skiva slog hon igenom med låtar som Do you know what it takes och några år senare Show me love.

Robyn hade på den tiden en typisk popkarriär och hennes röst hade gott om känsla och soul även om hennes låtar var typiskt poppiga och väldigt radiovänliga. Framåt millenieskiftet och det nya 2000-talet så förändrades Robyns sound mot en mer elektronisk och mycket mindre kommersiell typ av popmusik. I början av karriären samarbetade Robyn en del med den svenska stjärnproducenten Max Martin, som var en gigant i branschen på den tiden och gjorde massor av musik inte endast åt svenska artister utan även åt den tidens riktigt stora popartister och popband som Backstreet Boys och Britney Spears.

I denna tid av pojkband, tjejband och tonårsartister så stod Robyn ut lite grann, kanske inte så mycket musikaliskt men däremot vad gäller hennes rättframma attityd och åsikter. Robyn var inte lika mycket pop-produkt som de andra akterna. Kanske var det därför Robyn gick sin egen väg ännu mer efter 2000-talets intåg. Hon grundade ett eget skivbolag också vilket gav henne ytterligare frihet.