Hippiekulturens musik

Hippiekulturen var en motståndsrörelse som blommade upp under 60-talet då ungdomar började leva sina liv på ett sätt som var annorlunda från tidigare generationer. Det finns säkerligen många anledningar till att hippie-eran uppstod just under 60-talet, och i denna artikel tänkte vi inte gå in så mycket på den historiska biten, utan vi ska fokusera oss på det som vi tycker är mest intressant: musiken och kulturen. Vilka band lyssnade hippies på, och hur kunde man känna igen en hippie?

Musik

Grateful Dead

Grateful dead är ett av de band som förknippas allra starkast med hippiekulturen, inte minst för att de turnerade intensivt under många år när hippiekulturen utvecklades i USA. Det var vanligt att folk följde efter bandet på deras turnéer i stora hippiebussar. Bandet startade 1965 i Kalifornien och spelar än idag men i andra konstellationer. De blandar en mängd olika musikstilar i långa låtstycken i sin musik. Musiken kan även beskrivas som psykedelisk och jammig. Det är vanligt att de improviserar fram musiken på scenen i mycket långa sekvenser.

Jefferson Airplane

Jefferson Airplane var ett av de band som spelade på den berömda Woodstockfestivalen. De startade 1965 i Kalifornien och deras musik kan beskrivas som psykedelisk rock eller folkrock. De har bland annat skrivit den berömda låten, “White rabbit”, som är döpt efter berättelsen om Alice i underlandet. Låten känns igen på den lågmälda marschtakten med trummor och en enkel jammande gitarr till det. I fokus är sångerskan Grace Slicks starka sång.

Janis Joplin

Janis Joplin var en sångerska och låtskrivare som kom från Kalifornien. Hon medverkade i olika band under 60-talet och slog igenom stort år 1971 med covern “Me and Bobby McGee”. Hon hade en otrolig energi i sin sång och använde sin röst på ett kraftfullt sätt. Janis Joplin, som även kallades Pearl, uppträdde även på Woodstock 1969.

The Beatles

The Beatles skiva “Sgt. Pepper’s lonely heart club band” hör till en av hippiekulturens viktiga skivor. Man kan ana skivans innehåll enbart genom att titta på det färgglada omslaget. Här visade The Beatles upp sina influenser från bland annat indisk musik och hippiekulturens psykedeliska låtstrukturer.

Kläder

Vida byxor och mycket färg

Hippiernas klädstil karaktäriseras av vida byxor, virkade västar, indiska sjalar, färgglada hemgjorda kläder och vida klänningar. Det var vanligt att man inspirerades av kulturer från hela världen, och tog till sig sådant som användes i traditionell folkkultur. Till exempel så var det vanligt med batik som härstammar från Asien, indiska tunikor och smycken. Det var vanligt att både män och kvinnor hade jeans och bar samma kläder. På fötterna kunde man ha träskor eller birkenstock, som förövrigt gjort en välbehövlig comeback på senare tid. Det var också vanligt att man gick barfota.

Hemgjorda plagg

Man tillverkade många klädesplagg själv och broderade eller utsmyckade dem med pärlor, fransar och liknande. De hemgjorda broderierna och klädesplaggen kunde vara mycket noggrant bearbetade och här var det inte tal om att spara på färgerna.