Metal – dess pionjärer och undergenrer

Metal, eller heavy metal, utvecklades från bluesrock och psykedelisk rock under 60- och 70-talet genom att ha hög distorsion på gitarrerna och spela med hög volym på ett aggressivt sätt. Metal utvecklades främst utifrån USA och Storbritannien med pionjärer som Led Zeppelin och Black Sabbath.

Black Sabbath och Led Zeppelin
Efter att ha bildats 1968 blev Black Sabbath ett av startskotten för vad som hädanefter skulle kallas för heavy metal. Genom släppet av sin självbetitlade skiva Black Sabbath slog de igenom med Ozzy Osbourne på sång, Tony Lommi på gitarr, Bill Ward på trummor och Geezer Butler på bas. Texterna i låtarna handlade om ockulta ämnen.

Led Zeppelin startade sin karriär ungefär vid samma tillfälle som Black Sabbath men hade ett mer blues-inspirerat sound. Inom loppet av tre år hade de släppt fyra skivor och cementerat sitt avtryck i musikhistorien.

Undergenrer
Metal är, precis som de flesta andra genrer inom musik, en väldigt varierad genre med många undergenrer som tagit inspiration från allt möjligt. Det finns black metal med inspiration från det ockulta och satanism som har stark hållning i Norge och det finns progressiv metal som experimenterar med komplexa och långa låtstrukturer med bland annat banden Dream Theater och Queensrÿche som exempel. En annan, lite mindre utbredd undergenre inkluderar viking metal som är en typ av metal med stark anknytning till norden, tack vare dess teman om vikingar och asagudarna. Inom viking metal är svenska Amon Amarth ett noterbart band. Spotify har gjort en undersökning av de mest populära genrerna inom metal där det visar sig att alternativ metal ligger på topp.

NWOBHM
New Wave of British Heavy Metal, eller NWOBHM, var ett tydligt skifte inom hårdrocken som syftade på att extremt många brittiska band bildades som hade ett sound som påminde en del om punken med sitt höga tempo samt att bandmedlemmarna klädde sig i jeans- och skinnjackor. Kända band från denna era inkluderar Iron Maiden och Saxon som båda bildades runt mitten av 70-talet.

The big four
Metallica, Anthrax, Slayer och Megadeth är de fyra band som än idag formar “the big four” som är en samling av thrash metal-band som under sin storhetstid på 80-talet ansågs vara störst inom sin genre. Av dessa fyra band blev Metallica onekligen de som slog igenom mest och är en inspirationskälla till många musiker idag. De tre, av många ansedda, viktigaste skivorna inom thrash metal släpptes 1986; Metallicas Master of Puppets, Slayers Reign in Blood och Megadeths Peace Sells…But Who’s Buying?